Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00

“Livada Moldovei” - la Comisia Agricultură


  Programul “Livada Moldovei” – în atenția Comisiei Parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară

  În cadrul ședinței Comisiei Parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară a fost făcută o trecere în revistă a condițiilor de finanțare a sectorului horticol oferite în cadrul Programului ”Livada Moldovei”.

 Membrii comisiei au cerut să fie inițiate discuții la nivel interministerial pentru a oferi agricultorilor credite la rate a dobânzilor cât mai mici pentru a le face cât se poate de accesibile. În acest scop, trei membri ai comisiei vor fi delegați pentru a participa la negocierile ce vor stabili rata finală a dobânzilor pe care le vor putea percepe băncile comerciale participante la  Programul ”Livada Moldovei”.

 Proiectul este finanţat de Banca Europeană  de Investiţii şi este prevăzut pentru implementare în anii 2016 – 2020. Valoarea investiţiilor va constitui 120 milioane de euro.

 Programul  ”Livada Moldovei” urmează a fi declarat activ de către Banca Europeană de Investiții, la sfârșitul lunii mai, anul curent.

 Banii vor fi investiţi în: tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti. Vor putea accesa credite preferențiale și agenții economici ce activează în industria conexă horticulturii.

 Beneficiarii potenţiali ai proiectului sunt peste 300 de agenţi economici care activează în domeniul horticol, gospodăriile ţărăneşti și întreprinderile din industria conexă. Instituţiile de învăţământ şi de cercetare în domeniul horticol vor fi modernizate în vederea ajustării la standardele internaţionale de calitate.

 Video AICI

 

 

 

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2
Tel: 22 260 903