Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00

“Livada Moldovei” - în atenția producătorilor de nuci


Proiectul “Livada Moldovei” - în atenția producătorilor de nuci  

 O informație amplă referitoare la condițiile de creditare în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” a fost prezentată membrilor Asociației Producătorilor de Culturi Nucifere întruniți în cadrul unei conferințe de specialitate la Ministerul Agriculturii.

 Astfel, producătorii de culturi nucifere vor putea investi în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară, dotarea cu sisteme de irigare, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru nucile moldoveneşti.

 În cadrul conferinței Membrii Asociației Producătorilor de Culturi Nucifere s-au arătat interesați de valoarea minimă a alocărilor pentru investiții care este de 5000 Euro. Producătorii au fost  informați referitor la condițiile avantajoase de creditare în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” ce presupun: Termenul de creditare de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de aproximativ 5% pentru credite în valută. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

  În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: BC ”Energbank” SA, BC ”Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA, BC ”Procredit Bank” SA și BC ”Comerțbank” SA. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediul BC ”Mobiasbancă – Groupe Societe Generale ”SA și ICS ”Raiffeisen Leasing” SRL.

  În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” Guvernul Republicii Moldova va  investi în reabilitarea sectorului Horticol 120 milioane Euro. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană  de Investiţii. Proiectul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare până în anul 2021.

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2
Tel: 22 260 903