Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


  Investiţii de 1 milion 300 de mii de euro în Catedra de Oenologie de la Universitatea Tehnică

 

  Pentru prima dată în ultimii 50 de ani Guvernul prin intermediul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare investeşte 1 milion 300 de mii de euro în dotarea a unui centru universitar. Universitatea Politehnică, Catedra de Oenologie beneficiază de dotări cu echipamente de ultimă generaţie şi va fi dotată cu mobilier de calitate ce vor permite să crească calitatea instruirii viitorilor vinificatori care sunt atât de necesari în economia reală. Va fi creată şi o secţie de micro vinificaţie cu standarde europene. Laboratoarele de studii, sălile de clasă sunt reparate in banii Universităţii Tehnice.

   Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Sergiu Gheţiu a declarat în cadrul conferinţei internaţionale „Tehnologii moderne în industria alimentară” ce a avut loc astăzi la UTM că: „Investiţiile, atât de necesare în acest domeniu, sunt realizate în cadrul Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol al Republicii Moldova. Scopul programului este de a contribui la redresarea sectorului vitivinicol din ţară și a instituttilor de învățămînt de profil”.

   În cadrul programului „Filiera Vinului sunt investite 75 milioane euro ce sunt un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii. Cel puţin 5 procente fiind rezervate pentru dotarea laboratoarelor instituţiilor educaţionale. 3, 6 milioane de Euro sunt investiţi în modernizarea laboratoarelor instituţiilor educaţionale şi de cercetare în domeniu, cum sunt Universitatea Tehnică din Moldova şi Institutul Ştiinţifico - Practic de Horticultură.

    La moment, Programul de Restructurare a Sectorului  Vitivinicol a debursat peste 33 milioane euro către 28 de beneficiari pentru creşterea calităţii vinurilor autohtone prin plantarea viţei de vie, echiparea fabricilor de vin şi a celor din industria conexă dar şi modernizarea laboratoarelor instituţiilor educaţionale de profil.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903