Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


    Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii a anunţat aprobarea proiectului de investiţii „Livada Moldovei”

   În cadrul vizitei în Republica Moldova Wilhelm Molterer, vicepreşedintele BEI a avut o serie de întrevederi cu Prim – Ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şeful delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola şi ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov.

   Oficialii au vizitat şi o livadă de mere din satul Zăicana, Criuleni, unde au avut o întâlnire cu crescătorii de fructe, potenţiali beneficiari ai proiectului investiţional “Livada Moldovei”. În cadrul acestuia vor fi disponibile 120 milioane Euro pentru facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova.

  Banii vor fi investiţi în: tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti.

    O inovaţie a proiectului „Livada Moldovei" este că acesta va fi disponibil şi prin intermediul companiilor de leasing. Deschiderea operațiunilor de leasing care, spre deosebire de creditul clasic, nu solicită gaj, oferind oportunităţi mai mari tinerilor antreprenori. Beneficiarii potenţiali ai proiectului sunt peste 300 de agenţi economici care activează în domeniul horticol şi peste 52 mii de gospodării ţărăneşti. Instituţiile de învăţământ şi de cercetare în domeniul horticol vor fi modernizate în vederea ajustării la standardele internaţionale de calitate.

  Proiectul este finanţat de Banca Europeană  de Investiţii şi este prevăzut pentru implementare în anii 2014 – 2020. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903