Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


  Beneficiarii Programului “Filiera Vinului” au discutat cu William MOSER, ambasadorul  SUA în Moldova rezultatele vizitei de promovare a vinurilor în SUA

 

 11 vinificatori din ţara noastră, printre care şi 4 beneficiari ai Programului “Filiera Vinului” au vizitat Statele Unite ale Americii unde au participat la o serie de acţiuni de promovare a vinurilor autohtone printre care şi degustări pentru distribuitori, experţi şi jurnalişti.

 

 Rezultatele acestei vizite au fost discutate cu William MOSER, ambasadorul  SUA în Moldova, ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov şi reprezentanţi ai mass-media.

 

  Ambasadorul Statelor Unite la Chişinau a afirmat că sunt necesare eforturi considerabile pentru ca americanii să se obisnuiasca să consume vin moldovenesc şi a specificat ”Mai mult decât orice, este necesară consecvenţa şi calitatea. Din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi americani, am înţeles că vinurile care îi impresionează mai mult sunt cele produse din soiuri pe care le găseşti doar în Moldova.”

 

 Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii a amintit: “Pentru a cuceri piaţa americană trebuie să avem livrări consistente şi distribuitori care ne pot ajuta să punem vinul moldovenesc pe masa americanului care este foarte mandru, daca a venit o data si nu a găsit vinul care i-a placut, nu se mai intoarce”.  Vinificatorii, la rândul lor,  au spus că în America producţia lor este cumpărată cu un preţ de trei ori mai mare decat în Moldova. De exemplu o sticlă de vin vândută în Moldova cu 240 de lei în Statele  Unite ale Americii este comercializată cu 50 de dolari.

 

 Republica Moldova  a exportat anul trecut în SUA băuturi alcoolice în valoare de peste 14 milioane dolari. Vinuri seci s-au exportat de aproximativ un milion de dolari.

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903