Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


Președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, Vice Preşedintele Wilhelm Molterer şi alţi reprezentanţi BEI au efectuat în perioada 6-7 februarie o vizită comună în Republica Moldova.

În seara zilei de 6 februarie, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov l-a însoţit pe prim ministrul Iurie Leancă şi Preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hover în vizită la Combinatul de Vinuri „Cricova” unde a fost lansată o linie performantă de îmbuteliere a vinului, procurată şi instalată prin Programul de Restructurare a Sectorului Vitivinicol „Filiera Vinului”, finanţat de catre Banca Europeană de Investiţii. La eveniment deasemenea au facut parte şi Responsabillii Ţărilor de Est şi Asia Centrală ai BEI - Marion Hoenicke şi Heins Olbers, Luca Ponzellini, Senior Loan Manager şi echipa „Filliera Vinului”.

În cadrul evenimentului, ministrul Vasile Bumacov şi vicepreședintele BEI responsabil pentru activitățile băncii din vecinătatea estică, Wilhelm Molterer au semnat o declarație de intenție privind lansarea și aplicarea unui nou proiect pentru susținerea ramurii horticole "Grădina de Fructe a Europei" în valoare de 100 de mil. de euro, - contribuția BEI. Banii vor fi destinați pentru credite la fondarea de noi plantaţii şi de creare a infrastructurii de post-recoltare.

În context, șeful Executivului a declarat că pe parcursul zilei au avut loc două evenimente importante pentru agricultura din Republica Moldova. „Această linie ‘’Filliera Vinului ‘’in cadrul Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol este unul din cele mai reușite proiecte în istoria noastră de angajare a creditelor. Al doilea eveniment, și anume semnarea acestui memorandum, de asemenea este un pas important. Sper că foarte curând vom asista la semnarea unei noi linii de investiții, ceea ce ține de procesarea producției agroalimentare. Cel mai important este că prin aceste investiții va crește competitivitatea produselor moldovenești", a precizat Iurie Leancă.

La rândul său, Președintele BEI, Werner Hoyer, a remarcat faptul că este vorba despre un acord istoric care reprezintă un angajament al Băncii Europene de Investiții pentru sprijinirea agriculturii naționale în cadrul Parteneriatului Estic.

    

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903