Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


”ROȘU ÎMPĂRAT” – un basm inspirat din realitate
Dan Prisăcaru – Manager Compania “Divib Media”
 ”Acum, după câțiva ani de muncă asiduă pot spune, cu încredere, o afacere în domeniul vitivinicol poate să asigure venituri pentru a-ți construi un viitor aici, acasă. Eu cred cu tărie că plăcerea de a-ți urma vocația te poate ajuta să reușești să creezi vinuri de calitate care să fie apreciate de consumatorul elevat din Europa, Asia și America.”
 Acum 4 ani, Dan Prisăcaru, avea 25 de ani. S-a întors din Franţa unde a făcut un masterat în domeniul Marketingului cu specializarea în vânzarea vinurilor. Universitatea din Dijon pe care a absolvit-o este una dintre cel mai cotate din lume precum sunt și vinurile produse în regiunea Bourgogne. A decis să se întoarcă acasă deşi avea oferte de angajare în UE. Împreună cu familia s-a gândit să înfiinţeze o micro întreprindere vinicolă care să producă vinuri de calitate pentru segmentul premium al pieţei. A investit peste 35 de mii de euro dar mai avea nevoie de alte 30 de mii pentru a înfiinţa întreprinderea. De mare ajutor i-a fost Programul „Filiera Vinului” prin intermediul căruia a contractat un credit de la Banca Europeană de Investiţii.
 Iată că a ajuns în acești ani să producă vinuri de calitate superioară, vinuri care sunt apreciate la cel mai înalt nivel de către experți în domeniu cu renume mondial. Medaliat cu aur la cea de-a 22 ediție a ”Berliner Wein Trohy”, vinul ”Roșu Împărat” al companiei ”Minis Terios” a ajuns să fie apreciat pe măsură. Cupajul magic al vinului premiant este: 58% Fetească neagră, 30% Rară neagră și 12% Cabernet  Sauvignon. În concurs au fost înregistrate peste 6000 de vinuri. În perioada 15 – 18 februarie, peste 200 de enologi, profesori universitari, distribuitori de vinuri, jurnaliști și nu în ultimul rând, sommelieri din peste 30 de țări au apreciat, în orb, vinurile. Organizat sub patronajul Organizației Internaționale a Vinului(OIV) ”Berliner Wein Trohy” este un eveniment de referință în domeniul vinificației. Alte 3 crame din Republica Moldova au fost distinse cu medalii de aur și argint la acestă prestigioasă competiție. Printre ele este și beneficiara Proiectului ”Filiera Vinului”, compania ”Asconi”.
Dan Prisăcaru – Manager Compania “Divib Media
”Când eşti la început de cale, înfiinţezi o întreprindere este foarte greu să obţii un împrumut de la bancă. Filiera Vinului m-a ajutat foarte mult pentru că altfel nu ştiu de unde puteam lua aceşti bani. Experienţa franceză, studiile făcute acolo m-au făcut să fiu încrezător în reuşita afacerii. Acum, după câțiva ani de experiență, sunt mai încrezător în propriile forțe.”
 De-a lungul anilor a tot investit în dezvoltarea afacerii tânărul antreprenor. Pentru că a constatat că nu putea găsi struguri de calitate optimă a decis să procure 10 hectare de viță de vie pe care să o cultive cum știe el mai bine. Doar pe 5 hectare sunt plantate soiuri tehnice însă Dan Prisăcaru intenționează să renunțe la strugurii de soiuri de masă în favoarea celor buni pentru vinuri. Vinuri deosebite, cu personalitate, cu denumiri pe potrivă: ”Arap Alb”, ”Împăratul Negru” etc. Denumiri inspirate din povestea lui Ion Creangă ”Arap Alb”.
Dan Prisăcaru – Manager Compania “Divib Media” ”Consumatorii de vinuri din Europa sau de pe alte piețe unde sunt disponibile sute de feluri de vinuri de calitate pot fi cuceriți doar cu un vin deosebit. Un vin produs din soiuri care cresc doar la noi. Deși sunt puțin mai pretențioase în procesul de cultivare, soirile Fetească Neagră, Rară Neagră, în cupaje bine gândite produc rezultate care sunt apreciate.”
 Dan Prisăcaru investit în dotarea halelor de producere. Pentru maturarea vinului a adus din Franţa butoaie din stejar care se găseşte doar în regiunea Bordeaux şi care conferă vinurilor o savoare aparte cu accente franceze. A început prin a produce 6500 de sticle de vin. În fiecare an și-a propus o creștere cu 20 la sută a volumului vinului îmbuteliat. Speră să ajungă să îmbutelieze până la 60 de mii de sticle de vin.
 Dan Prisăcaru – Manager Compania “Divib MediaProgramul “Filiera Vinului” a fost binevenit pentru companie pentru ne-a oferit credite preferenţiale la o dobândă bună, cu o perioadă de grație foarte mare, de până la 4 ani, cu scutiri la plata TVA și a taxelor de import.”
 Managerul planifică să producă și spumante, respectând tehnologia tradițională. Recent vinurile produse de Compania “Divib Mediaau ajuns să fie exportateîn Japonia. Anterior, cunoscătorii din această țară au reușit să guste din vinurile companiei. Acum, ”Roșu Împărat” va putea fi procurat în mai multe magazine specializate din Țara Soarelui Răsare. 

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903