Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


Programul „Filiera Vinului” și Proiectul ”Livada Moldovei” au participat la Festivalulul Strugurelui

 Duminică, 21 august viticultoriii din 18 raioane ale  Republicii Moldova au avut ocazia să se întrunească la Cimișlia în cadrul Festivalului Strugurelui. Viticultorii au prezentat peste 50 de soiuri de struguri de masă timpurii. 

 Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, administrația raionului Cimișlia și Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor din Moldova.

 La festival au venit viticultori și exportatori de struguri de masă din România și Republica Moldova, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi  la Chişinău, savanți, meșteri populari, colective artistice și interpreți.

 Organizatorii au pregătit pentru participanți expoziții și degustări de struguri. În cadrul unui concurs a fost prezentat cel mai mare strugure ce cântărește aproape 4 kg.

  În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” sunt eligibile cererile de finanțare ce țin de cultivarea viței de vie de soiuri de masă. Programul „Filiera Vinului” oferă credite avantajoase viticultorilor pentru restructurarea şi revitalizarea podgoriilor neproductive, înfiinţarea plantaţiilor de viţă de vie (soiuri tehnice), mecanizarea lucrărilor viticole, instalarea sistemelor de irigare, înfiinţarea pepenierilor etc.

 Aplicanţii beneficiază de o serie de facilităţi cum ar fi: aplicarea cotei TVA „zero”,  scutirea de plata taxelor vamale, procedurilor vamale, accize, TVA la importul de utilaje şi servicii. Termenul de creditare este de până la 10 ani cu o perioadă de graţie de până la 4 ani. Beneficiarilor li se oferă suport şi consultanţă gratuită la elaborarea proiectului investiţional. 

 

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903