Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


A fost lansat Proiectul “Livada Moldovei” în valoare de 120 milioane Euro

  Proiectul urmăreşte facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova.

  Banii vor fi investiţi în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti.

 Beneficiarii potenţiali ai proiectului sunt peste 300 de agenţi economici care activează în domeniul horticol şi peste 52 mii de gospodării ţărăneşti. Instituţiile de învăţământ şi de cercetare în domeniul horticol vor fi modernizate în vederea ajustării la standardele internaţionale de calitate.

 În cadrul conferinței de lansare a proiectului ”Livada Moldovei” vicepreşedintele BEI, Laszlo Baranyay a declarat: "Mă aştept ca prin proiectul lansat astăzi să fie îmbunătățite tehnicile de producție, să fie îndeplinite standardele europene și internaționale și să crească exporturilor pe piața externă”

 Prim – ministrul Republicii Moldova Pavel Filip a mulțumit Băncii Europene de Investiții pentru suportul acordat la reabilitarea sectorului horticol și a ținut să menționeze: „Este o şansă pentru Republica Moldova să ne mândrim cu fructele noastre, care sunt naturale şi gustoase. Anume de aceasta are nevoie acum societatea, oamenii solicită produse sănătoase. Cu asemenea produse mereu ne vom găsi locul pe piaţă”

 În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: BC ”Energbank” SA, BC ”Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA, BC ”Procredit Bank” SA și BC ”Comerțbank” SA. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediul BC ”Mobiasbancă – Groupe Societe Generale ”SA și ICS ”Raiffeisen Leasing” SRL.

 Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de aproximativ 5-6% pentru credite în valută. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

  Pentru investiții în laboratoare, instituții educaționale și asigurarea siguranței alimentelor, în cadrul proiectului sunt rezervate 12 milioane de Euro, adică 10 la sută din valoarea totală a creditului disponibil. 

 Sectorul horticol ocupă un loc deosebit de important în economia ţării. Acest domeniu asigură circa 14 la sută din veniturile provenite din export, devansând celelalte sectoare. Prin aceste investiţii vom creşte competitivitatea produselor moldoveneşti pe pieţele europene.

 În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” Guvernul Republicii Moldova va  investi în reabilitarea sectorului Horticol 120 milioane Euro. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană  de Investiţii. Proiectul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare până în anul 2021.

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903