Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


  O misiune BEI anunță lansarea proiectului “Livada Moldovei” în primăvara acestui an.

 O misiune a Băncii Europene de Investiții asistată de experții programului ”Filiera Vinului” și a Directoratului Liniei de Credit a ajustat manualul de implementare al proiectului investițional ”Livada Moldovei”. Modificările au fost făcute pentru a facilita accesul agenților economici ce activează în ramura horticolă și industria conexă la mijloace investiționale ieftine. Proiectul urmăreşte crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova.

  Banii vor fi investiţi în: tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti. Vor putea accesa credite preferențiale și agenții economici ce activează în industria conexă horticulturii.

  Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, în dialogul cu membrii misiunii Băncii Europene de Investiții, a reiterat importanţa implementării acestui proiect în contextul creșterii exportului fructelor autohtone şi a specificat: “Sectorul horticol ocupă un loc deosebit de important în economia ţării. Sperăm ca acest domeniu să asigure o bună parte  din veniturile provenite din export, devansând celelalte sectoare. Prin aceste investiţii vom creşte competitivitatea produselor moldoveneşti pe pieţele europene”

  Beneficiarii potenţiali ai proiectului sunt peste 300 de agenţi economici care activează în domeniul horticol, gospodăriile ţărăneşti și întreprinderile din industria conexă. Instituţiile de învăţământ şi de cercetare în domeniul horticol vor fi modernizate în vederea ajustării la standardele internaţionale de calitate.

 Proiectul este finanţat de Banca Europeană  de Investiţii şi este prevăzut pentru implementare în anii 2016 – 2020. Valoarea investiţiilor va constitui 120 milioane de euro.

  Proiectul a fost ratificat în Parlamentul Republicii Moldova și urmează a fi declarat activ de către Banca Europeană de Investiții, în primăvara anului curent.

 

 

 

 

 

 

 

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903