Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


Administratorii Fortus SRL și Cebacot SRL au decis să investească 2 milioane 694 mii euro în construcția și dotarea unei uzine de fabricare a stâlpilor de beton pentru vii. Creditul contractat prin intermediul Programului ”Filiera Vinului” a fost de 1milion 332 mii euro.

Parteneriat de SUCCES - Fortus SRL și Cebacot SRL

Descarca Versiunea PDF a Istoriei de Succes Cebacot/Fortus 

 Ideea de a construi o uzină de acest fel i-a venit directorului Cebacot SRL, Mihai Ceban în cadrul unei vizite în Italia. Cunoscând despre cererea existentă în Republica Moldova pentru stâlpi din beton precomprimat utilizați la înființarea plantațiilor moderne de viță de vie, Mihai Ceban a fost interesat să afle cum produc italienii stâlpi atât de calitativi.

 Mihai Ceban, director Cebacot SRL: Am constatat o cerere mare pentru stâlpii din beton precomprimat atât din partea viticultorilor cât și a horticultorilor. Majoritatea dintre ei importau stâlpii necesari pentru înființarea plantaților la un preț de 25 de euro bucata. Pentru că nu aveam suficienți bani am apelat la un credit oferit de Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană  de Învestiții prin intermediul programului ”Filiera Vinului”, pe un termen de 10 ani și cu o perioadă de grație de 4 ani. Un lucru important pentru noi a fost că am putut beneficia de scutiri de taxe vamale și TVA la importul utilajelor din Italia ” 

Antreprenorii au investit în construcția unei hale de producere ce corespunde standardelor de calitate europene, au importat utilaje moderne din Italia și au avut grijă să instruiască o bună parte din cei 15 angajați pentru a obține un produs de calitate. Investiția în utilaje moderne ce presupun uscarea rapidă a stâlpilor, utilizând o cazangerie pe bază de gaze naturale, permite producerea a 25 de mii de stâlpi pe lună în comparație cu 4-5 mii cât s-ar reuși dacă ar fi utilizată uscarea firească a produselor din beton. Vladimir Zanovei, administratorul Fortus SRL spune că este sigur de calitatea stâlpilor produși pentru că face teste de conformitate la fiecare fază a procesului tehnologic.

   Vladimir Zanovei, administrator Fortus SRL: ”Dacă am face o comparație dintre stâlpii de beton produși în perioada sovietică și cei confecționați la întreprinderea noastră e ca și cum am compara un Mercedes cu o mașină ZAZ(zaporojeț). Pentru că utilizăm tehnologia de comprimare a betonului, facem amestecuri de prundiș din granit cu ciment și aditivi speciali  ce permit asigurarea durității betonului marca 850, putem fi siguri că stâlpii vor rezista cel puțin 50 de ani. Grație unor substanțe speciale și cablului din fire de oțel importate din Italia obținem elasticitatea stâlpilor care este tocmai potrivită pentru recoltarea mecanizată a strugurilor și instalarea plaselor de protecție antigrindină”.

  Datorită investițiilor în mecanizarea proceselor de producere și gestionării eficiente a afacerii, antreprenorii reușesc să ofere la un preț competitiv produsele sale. Pot livra un stâlp de beton la prețul de 185 lei, în comparație cu cel de import de 25 de euro este unul bun.

 Mihai Ceban, director Cebacot SRL: ”Avem foarte mulți clienți din Republica Moldova, viticultori ce au decis să planteze vii respectând tehnologiile moderne. Stâlpii precomprimați sunt un element esențial al acestei tehnologii ce pot asigura posibilitatea recoltării mecanizate și instalarea unor plase de protecție antigrindină. Ne punem mari speranțe și în lansarea programului ”Livada Moldovei”, inițiat de Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 120 milioane euro. Aceasta pentru că putem produce și stâlpi pentru livezile intensive de  măr, cireș și alte fructe.”

 Betonul utilizat la confecționarea stâlpilor este unul folosit și la construirea centralelor hidroelectrice de mare capacitate. Acest lucru, la fel ca și tehnologia de turnare în forme cu fir întins conferă produsului finit o durabilitate și elasticitate deosebită. Deși prețul de livrare a stâlpilor de beton este aproape la fel cu a celor din lemn sau metal, durabilitatea este de necomparat. Mai mult decât atât, sunt produși stâlpi de dimensiuni mari de 4,70 metri sau chiar 5, acest lucru permite instalarea unor pelicule de protecție contra ploilor acide în livezile sensibile de cireș.

Vladimir Zanovei, administrator Fortus SRL: ”La moment suntem în faza de negocieri cu parteneri din Ucraina, Kazahstan și Turkmenistan pentru a exporta produsele noastre în aceste țări. Pentru că avem capacități de producție am putea activa și în două sau trei ture pentru a utiliza la capacitate maximă utilajele care au fost foarte costisitoare dar sunt și productive. Putem produce 400 – 500 mii de stâlpi precomprimați anual. Este adevărat că importul de materie primă constituie cam 50 la sută din cheltuielile pentru produs și situația economică nu este tocmai prielnică dar suntem siguri că vom reuși să recuperăm investițiile făcute cu suportul Guvernului Republicii Moldova și Băncii Europene de Investiții, prin intermediul Programului ”Filiera Vinului”. 


 
   
   

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903