Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


În cadrul ședinței Parlamentului , a fost ratificat contractul de finanțare a proiectului „Livada Moldovei”, care va susține dezvoltarea sectorului horticol din țara noastră. Banca Europeană de Investiții urmează să ofere un împrumut în valoare de 120 milioane de euro.

 Beneficiarii potenţiali ai proiectului sunt peste 300 de agenţi economici care activează în domeniul horticol şi peste 52 mii de gospodării ţărăneşti. Instituţiile de învăţământ şi de cercetare în domeniul horticol vor fi modernizate în vederea ajustării la standardele internaţionale de calitate.

 Creditele vor fi oferite pentru o perioadă de 10 ani. Proiectul „Livada Moldovei” va fi disponibil şi prin intermediul companiilor de leasing, care spre deosebire de creditul clasic, nu solicită gaj, oferind posibilităţi mai mari tinerilor antreprenori.

 Banii urmează să fie utilizați pentru crearea și modernizarea livezilor, echipament pentru îmbunătățirea eficienței resurselor, în producție, procesare, post-recoltare și logistică, precum și instruiri și cercetări specifice pentru dezvoltarea sectorului.

 După publicarea deciziei în Monitorul Oficial, conform procedurilor prestabilite a proiectului „Livada Moldovei” urmează să fie elaborat manualul operațional  ce va legifera procedura de acordare a creditelor.    

 

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903