Eng Ro

Unitatea Consolidată Pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol

INSTRUMENTE FINANCIARE

Calendar

Curs valutar BNM

Prognoza Meteo


00:00:00


Scopul instruirilor este de a informa antreprenorii din industria vitivinicolă și cea conexă despre condițiile de finanțare a proiectelor investiționale, criteriile de eligibilitate și etapele de finanțare prin intermediul instrumentelor financiare disponibile din împrumutul acordat Guvernului RM de către Banca Europeană de Investiții.

 Potențialii beneficiari ai programului de restructurare a sectorului vitivinicol s-au arătat interesați de scutirile fiscale și vamale oferite la procurarea  de utilaje și echipamente pentru creșterea și prelucrarea strugurilor tehnici.  Rata dobânzii de 5-6 la sută, în valută a fost apreciată drept una rezonabilă în comparație cu alte oferte de pe piața creditelor. Deosebit de apreciată a fost acordarea perioadei de grație de până la 4 ani și posibilitatea contractării unor credite de lungă durată, de până la 10 ani.

 Antreprenorii pot contracta împrumuturi pentru înființarea plantațiilor de viță de vie de soiuri tehnice, restructurarea podgoriilor existente, procurarea tehnicii agricole, reutilarea sau înființarea vinăriilor, cramelor, caselor comerciale etc. Sunt eligibile și proiectele ce țin de modernizarea sectorului conex: producere de ambalaje, etichete, sticle, dopuri, butoaie, sârmă, piloni și plase antigrindină.

 Participanții la seminar au manifestat un interes deosebit față de apropiata aplicare în cadrul programului ”Filiera Vinului” a instrumentului de leasing. Astfel, viticultorii și vinificatorii vor putea achiziționa mai ușor tehnică agricolă și instrumentele necesare pentru cultivarea viței de vie și prelucrarea strugurilor.

 În perioada, martie – aprilie în cadrul programului de restructurare a sectorului vitivinicol ”Filiera Vinului” vor fi organizate seminare de instruire și pentru potențialii beneficiarei din raioanele:  Leova, Comrat, Taraclia, Vulcănești, Ceadîr Lunga și Basarabeasca. Seminare similare vor avea loc și în zonele vitivinicole Codru și Ștefan Vodă.

  În cadrul programului de restructurare a sectorului  vitivinicol au fost deja debursate peste 33 milioane euro către 28 de beneficiari pentru creşterea calităţii vinurilor autohtone prin plantarea viţei de vie, echiparea fabricilor de vin şi a celor din industria conexă dar şi modernizarea laboratoarelor instituţiilor educaţionale de profil.

 

 

MD-2023, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. calea Basarabiei 18, etajul 2 Tel: 22 260 903